در برخی مواقع بعد عمل زیبایی بینی به منظور کاهش کاهش التهاب بینی بعد از جراحی، پزشک تزریق کورتون را توصیه می کند. در این مقاله قصد داریم همه چیز در مورد تزریق کورتون بعد از جراحی بینی را برای شما عزیزان شرح خواهیم داد با ما همراه باشید.
جراحی بینی گاهی با هدف دستیابی به عملکرد بهتر و گاهی با هدف دستیابی به ظاهر بهتر انجام میشود، این جراحی با هر هدفی که انجام شود مانند سایر جراحیها و مداخلات پزشکی عوارضی را در پی دارد، بعضی از این عوارض عبارتند از:
- کبودی و تورم در زیر چشم و اطراف بینی
- تشکیل بافت اسکار در محل بخیهها
- ضخیم شدن پوست بینی در بعضی قسمتها (به علت تغییر فرم و اندازه غضروفها و استخوان بینی)
- تغییر شکل نوک بینی یا پولیبیک
برخی از این عوارض مانند تورم، کبودی و التهاب به طور طبیعی در اکثر جراحیها اتفاق میافتد اما عوارض دیگری مانند تشکیل بافت اسکار و بینی پولیبیک ممکن است به علت برداشتن بیش از حد غضروف، تراشیدن نامتناسب استخوان بینی که منجر به ایجاد فضای اضافی و تشکیل بافت اسکار میشود و یا مشکلات غیرقابل پیش بینی دیگر در حین جراحی پیش بیاید. برخی از مشکلات نیز ممکن است به علت نوع پوست بیمار ایجاد شود، هر چقدر بافت پوست ضخیمتر باشد احتمال تشکیل بافت اسکار پس از جراحی افزایش مییابد.
از آنجایی که در اکثر موارد جراحی بینی با هدف زیبایی انجام میشود بنابراین عوارضی که در بالا به آن اشاره شد برای بیمار و جراح ناخوشایند میباشد بنابراین جراحان همیشه به دنبال راهکارهایی جهت کاهش این عوارض بودهاند، یکی از روشهایی که در سالهای اخیر جهت به حداقل رساندن این مشکلات انجام میشود تزریق کورتون پس از جراحی بینی میباشد که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
کاربرد کورتیکواستروئيدها
کورتیکواستروئيدها که به اختصار کورتون نامیده میشوند داروهایی هستند که تقریباً در تمام شاخههای پزشکی کاربرد دارند. این داروها با کاهش تولید برخی مواد شیمیایی، التهابات بدن را کاهش میدهد و در دوزهای بالا قادر است فعالیت سیستم ایمنی بدن را نیز کاهش دهد.
عملکرد کورتیکواستروئيدها مانند کوتیزول میباشد (کورتیزول یکی از هورمونهای طبیعی بدن میباشد که توسط غدد فوق کلیوی تولید میشود و عملکردهای متفاوتی در فرآیندهای بیولوژیکی مانند متابولیسم بدن، پاسخ ایمنی و کنترل استرس به عهده دارد.)
عملکرد عمدهی کورتیکواستروئیدها که در پزشکی بسیار کاربرد دارد کاهش تورم و تحریکات است که در درمان بیماریهایی مانند آسم، کهیر یا لوپوس به کار میرود و میتواند علائم ناشی از این بیماریها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: معرفی جراح بینی خوب
تزریق کورتون پس از جراحی بینی
پوست بینی در مناطق مختلف ضخامتهای متفاوتی دارد، در قسمت بالای بینی (فاصله بین دو ابرو) معمولاً پوست نازکتر میباشد و به سمت نوک بینی پوست ضخیمتر میشود، یکی از مناطقی که پس از جراحی ممکن است دچار بافت اسکار شود و ظاهر بینی پس از جراحی را دستخوش تغییر قرار دهد ناحیه نوک بینی و قسمت بالای آن میباشد.
بافت چربی در این ناحیه بیشتر از مناطق دیگر است، همچنین پوست برخی بیماران به طور ژنتیکی مستعد تشکیل بافت اسکار میباشد.
پس از تراشیدن غضروف و استخوان، پیوند پوست بینی به استخوان در این ناحیه ممکن است در فضاهای آزاد منجر به تشکیل بافت اسکار ششود بنابراین تزریق کورتون به این ناحیه میتواند از تشکیل بافت اسکار جلوگیری کند و تورم و التهابات را نیز کاهش دهد.
تزریق کورتون درد بسیار اندکی دارد و اغلب بیماران شدت درد را بسیار کم توصیف میکنند که به خوبی قابل تحمل میباشد بنابراین جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.
نواحی تزریق کورتون
تزریق معمولاً در ناحیه سوپراتیپ جانبی و یک تزریق در خط وسط ناحیه سوپراتیپ انجام میشود، تزریقهای اضافی ممکن است با توجه به شرایط آناتومی بینی بیمار لازم باشد.
زمان تزریق ژل
بیشتر تورمی که در بینی ایجاد میشود طی دو تا سه ماه اولیه از بین میرود، اما تا یک سال اول ممکن است بینی مقداری تورم داشته باشد، اگر تزریق کورتون به منظور کاهش تورم صورت بگیرد توصیه میشود 1 الی 2 ماه پس از جراحی این تزریق صورت بگیرد تا هم از میزان تورم کاسته شود و هم از تشکیل بافت اسکار جلوگیری شود، لازم به ذکر است تزریق زودهنگام کورتون مانع از تشکیل بافت پیوندی مناسب در بینی میشود.
عوارض تزریق کورتون پس از جراحی بینی
- ایجاد فرورفتگی در محل تزریق یکی از مشکلاتی است که ممکن است پس از تزریق به وجود بیاید که لازم است پیش از تزریق با توجه به نوع پوست بیمار، پزشک تمهیدات لازم را در نظر بگیرد.
- تغییر رنگ در ناحیه تزریق (هیپوپیگمانتاسیون)
- تشکیل عروق خونی غیرطبیعی
- نازک شدن پوست
با توجه به مزایایی که تزریق کورتون پس از جراحی بینی دارد این عوارض احتمالی را نیز باید در نظر داشت، با اینکه احتمال رخداد هر کدام از این عوارض بسیار کم میباشد اما خطر بروز آن را نباید نادیده گرفت.
مراقبتهای پس از تزریق
مراقبت های بعد از عمل بینی شامل موارد زیر می شود:
پیشنهاد میشود به مدت یک تا دو هفته پس از تزریق، بینی در محل سوپراتیپ چسب زده شود.
پس از تزریق ممکن است بینی مجدد دچار تورم شود، در برخی موارد پزشک تزریق دوز اضافی را ممکن است پیشنهاد کند.
0 دیدگاه