دکتر فرخ کامران خواجوی » جراحی زیبایی بینی » عفونت بعد از جراحی بینی
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

عفونت بعد از جراحی بینی

جراحی بینی یکی از پرطرف‌دارترین جراحی‌های زیبایی در سرتاسر جهان است. طبق آمار سالانه حدود 200 هزار نفر در ایران این جراحی را انجام می‌دهند و حتی در چند سال اخیر شاهد این هستیم که افراد غیر ایرانی نیز از کشورهای مختلف برای انجام این جراحی به کشورمان می‌آیند.

عفونت بعد از جراحی بینی بسیار نادر است و تنها 2 تا 4% از جراحی‌ها دچار عفونت می‌شوند. این عارضه به صورت خروج ترشحات چرک مانند از بینی، تورم و قرمزی آن ظاهر شود. این عفونت گاهی منجر به سینوزیت (تورم سینوس‌ها) یا عفونت گرافت‌های مورد استفاده در تغییر شکل بینی می‌شود.

جراحی بینی یا Rhinoplasty چه خطراتی دارد؟

جراحی بینی مانند هر عملی، مزایا و خطراتی دارد که پزشک نمی‌تواند به طور 100% نتیجه نهایی را تضمین کند. لازم به ذکر است که جراحی بینی یک عمل انتخابی است و بیمار مجبور به انجام آن نیست. بسیاری از افراد متقاضی رینوپلاستی واقعا نیاز به عمل ندارند و اگر با یک مشاور و پزشک حاذق مشورت کنند از انجام آن منصرف خواهند شد. با این که عوارض شدید در جراحی بینی بسیار نادر است، نباید به آن کم توجهی شود. این عمل خطراتی نیز به همراه دارد که فرد قبل از انجام جراحی باید به خوبی از آن‌ها مطلع شود.

عوارض ناشی از جراحی بینی

  • کبودی و تورم

تورم و کبودی بعد از عمل بینی در اطراف چشم و گونه‌ها امری اجتناب ناپذیر است. به خصوص اگر بینی استخوانی باشد این کبود بیشتر خواهد بود. حتی گاهی در سفیدی چشم نیز خون یا کبودی ظاهر می‌شود که معمولاً پس از چند هفته از بین می‌رود. استفاده از کمپرس سرد روی گونه‌ها و پیشانی به کاهش تورم و کبودی پس از جراحی بینی کمک کند.

بیمارانی که بینی گوشتی دارند پس از جراحی بیشتر دچار تورم بافت، خصوصادر نوک بینی می‌شوند. در واقع مایع بافتی در پوست و بافت‌های زیر جلدی بینی منجر به تورم می‌شود. هرچه پوست ضخیم تر باشد، زمان از بین رفتن تورم یا باد بینی طولانی تر خواهد بود. شایان ذکر است که تورم در رینوپلاستی باز کمی طولانی‌تر از رینوپلاستی بسته خواهد بود.

  • خونریزی

بعد از جراحی بینی بیشتر افرد دچار خونریزی غیر معمولی نخواهند شد. البته پس از برداشتن تامپون‌های داخلی ممکن است فرد به مدت چند روز درگیر این عارضه باشد.

بیشتر بخوانید: جراح بینی خوب در گرگان

  • عفونت

عفونت بعد از جراحی بینی بسیار نادر است. هر عفونتی باید به سرعت درمان شود، زیرا اگر درمان نشود، ممکن است سلامتی را با خطرات جدی‌ای مواجه کند. در حین جراحی، آنتی بیوتیک‌های داخل وریدی به بیمار تزریق می‌شود که به مدت 6 تا 24 ساعت ادامه خواهد داشت. سپس پزشک به بیمار آنتی بیوتیک‌های خوراکی برای مصرف در خانه می‌دهد که باید کامل و سر ساعت مصرف شوند.

  • مشکلات تنفسی

بلافاصله پس از عمل به دلیل تورم و تامپون‌های داخلی بینی تنفس از بینی بیمار مشکل است که تا حد زیادی چند هفته پس از جراحی فروکش می‌کند. اما اگر این عارضه بیشتر طول بکشد باید حتما به پزشک مراجعه شود و احتمالا بیمار نیاز دارد جراحی بینی ترمیمی را انجام دهد.

عفونت ناشی از جراحی بینی

شناسایی علت عفونت و پیشرفت در تکنیک‌های جراحی به کاهش خطر عفونت پس از جراحی بینی کمک کرده‌اند. حتی اگر جراح کار خود را به درستی انجام دهد اما بیمار پس از جراحی بینی مراقبت‌های لازم را رعایت نکند، احتمال دارد فرد دچار عفونت شود.

هر زمان که سوراخ یا زخمی در پوست وجود داشته باشد، احتمال ایجاد عفونت بالا می‌رود. پوست به عنوان یک سد دفاعی مانع از ورود باکتری و میکروب به پوست می‌شود. از قسمت‌های آسیب دیده پوست باکتری وارد می‌شود که منجر به عفونت می‌شود.

روش‌های از بین بردن عفونت بعد از جراحی بینی چیست؟

تمیز کردن داخل سوراخ‌های بینی، شستشو و همچنین ضد عفونی کردن داخل بینی با اسپری‌های مخصوص، به رفع عفونت و کاهش بوی بد بینی کمک می‌کند. اگر خون، چرک و عوامل دیگر در داخل بینی باقی بماند، مخاط دچار عفونت می‌شوند که با درد و سوزش داخل بینی همراه است. میکروب‌ها می‌توانند از طریق زخم بینی به زیر پوست و حتی وارد جریان خون شوند که در این صورت باید بیمار دارو مصرف کند.

تمیز کردن بینی

بیمار برای شستشو و جلوگیری از عفونت پس از جراحی بینی باید گوش پاک کن را با سرم آب نمک مرطوب کرده و داخل سوراخ های بینی را تمیز کند. گوش پاک کن را نبایئ زیاد داخل سوراخ های بینی کرد تا چرک و لخته‌های خونی بالا نروند.

توصیه می‌شود فقط آلودگی قسمت‌های پایین سوراخ‌های بینی با گوش پاک کن تمیز شوند. ترشحات بینی، آلودگی و لخته‌های خون را به آرامی از قسمت‌های بالایی به سمت پایین حرکت می‌دهند. فشار بیش از حد به دیواره بینی در رنود بهبود پوست داخلی بینی اختلال ایجاد می‌کند.

پس این کار باید با دقت و حوصله و طبق توصیه جراح بینی انجام شود. می‌توان از محلول‌های نمکی که به صورت قطره یا اسپری در داروخانه‌ها موجود است برای مرطوب و تمیز کردن بیبنی استفاده کرد. محلول استریل آب و نمک هم از خشک شدن سوراخ‌های بینی جلوگیری می‌کند و هم لخته‌های خون و عفونت‌های بینی را از بین می‌برد.

استفاده از پمادهای ضد عفونی کننده

اگر عفونت بعد از جراحی بینی شدید باشد، پزشک پمادهایی مانند جنتامایسین یا موپروسین تجویز می‌کند. این پمادها دارای خواص آنتی بیوتیکی و ضد عفونی کننده هستند. با کمک گوش پاک کن باید سطح داخلی سوراخ‌ها و محل عفونت بینی را با پماد آغشته کرد. مقدار پماد مصرفی باید طبق دستور پزشک باشد. در غیر این صورت ممکن است باعث التهاب بینی و زخم شود.

مصرف آنتی بیوتیک خوراکی

جراح پلاستیک آنتی بیوتیک‌های لازم را برای بعد از جراحی بینی به بیمار می‌دهد. این دارو باید سر ساعت و طبق دوز و تعداد تجویز شده مصرف شود. اگر فرد مصرف دارو را قبل از زمان مشخص شده قطع کند، بسیار خطرناک است و ریسک عفونت بعد از جراحی بینی بالا می‌رود.

زخم‌ها و بخیه‌های بعد از عمل بسیار مستعد عفونت هستند و چون در جراحی بینی این زخم‌ها بیشتر داخل بینی هستند و دیده نمی‌شوند گاهی بیمار با فرض خوب شدن آن‌ها آنتی بیوتیک را قطع می‌کند.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − 8 =